pot met zuurkool

Zuurkool, de oude Romeinen en de Grieken aten het al.

De geschiedenis

Zuurkool is per ongeluk ontstaan doordat lang geleden de Tartaren gesneden witte kool meenamen in hun zadeltassen. Na elke weken onderweg te zijn geweest merkten zij dat de kool aangenaam zuur was geworden. Door de warme bezweten paardenruggen, waar de zadeltassen met kool tegenaan hingen, ging de witte kool op een natuurlijke wijze fermenteren . Men weet nu dat dit effect ook met een kleine hoeveelheid zout te bereiken is.

In oude Romeinse en Griekse kelders zijn houten vaten gevonden die gebruikt werden voor de bereiding van zuurkool.

In de tijd van de ontdekkingsreizigers was deze kool een welkome aanvulling op het dieet. Het viel in die tijd niet mee om op lange reizen voldoende vitamines binnen te krijgen. Zuurkool bleek een goed middel tegen de dodelijke ziekte scheurbuik, een ziekte die veroorzaakt wordt door gebrek aan vitamine C. Beroemde ontdekkingsreizigers zoals James Cook en Columbus namen het op hun reizen in vaten mee.

Nu

Van alle zuurkool die we wereldwijd eten komt 90% bij Kramer’s  zuurkool vandaan, inclusief de huismerken van de supermarkten. Hoe deze kool tegenwoordig wordt gemaakt lees je in een mooi verslag van Munchies

Hoe zout is zuurkool en is het gezond?

Het is een natuurproduct zonder conserveermiddelen of chemische geur-, kleur- of smaakstoffen. In een zakje zuurkool zit 1,5% zout. Door het te wassen verlies je een deel van de vitamines, doe dit dan ook liever niet als je bijvoorbeeld stamppot maakt. Door wat appelsap, honing of suiker toe te voegen kan je de kool iets minder zuur maken.

Gefermenteerde groente, wortel, paprika, ui

Zuurkool zelf maken

Je kunt zelf ook kool fermenteren, maar ook andere producten. Zo heet het procedé van zuurkool maken. Ook zijn er workshops over fermenteren zoals die van Keukenboeren.

 

zuurkool

 

Recepten

Ter inspiratie een aantal heerlijke recepten van Chickslovefood.

De foto is van Shutterstock

Deze blog bevat reclame linkjes. Meer uitleg, klik hier.

 

 

Geef een reactie