Zilte paarse bloemkool geteeld in Texel

Zilte bloemkool uit Texel en vanille uit Dinteloord.

Op mijn website wil ik jullie regelmatig kennis laten maken met mooie initiatieven binnen onze voedselketen. Er gebeurt in dit kleine kikkerlandje zo veel om trots op te zijn. Deze week laat ik je de zilte bloemkool uit Texel en de vanille uit Noord-Brabant zien.

Zilte bloemkool uit Texel

Tot enkele jaren geleden dacht men dat het niet mogelijk was om op zilte grond voedsel te verbouwen. Op Texel bij Zilt Proefboerderij Texel laten ze zien dat het wel kan.
De proefboerderij is al enkele jaren op zoek naar gewassen die op zilte grond kunnen worden verbouwd. Er zijn diverse proefakkers waar bijvoorbeeld roze bloemkool, uien, aardappels, wortelen en gerst worden geteeld met gebruikmaking van enigszins brak tot zout water.
Boer uit Bangladesh met zilte wortels uit Texel

Naast gewassen zoals aardappelen, uien en wortelen worden nu meer dan honderd verschillende koolsoorten getest op zouttolerantie. De ‘winnende’ gewassen worden eind dit jaar in Bangladesh geïntroduceerd voor een grootschalig zilt landbouwproject. Om kleine arme boeren te helpen weer een bestaan op te bouwen.

Vanille uit Noord-Brabant

We kennen vanille als een duur zwart stokje uit het kruidenrek in de winkel. Van origine komt het uit Madagaskar.

Twee bossen met vanille

Er is al jaren een tekort aan goede vanille. De universiteit van Wageningen was al langer op zoek naar bijzondere of moeilijke gewassen om te telen. Vanaf 2012 is de universiteit aan het experimenteren met vanille en in Dinteloord groeit het nu in de kas van teler Joris Elstgeest. De eerste vanillebonen laten nog even op zich wachten. Pas na drie jaar kan er geoogst worden. We moeten voor vanillestokjes uit Dinteloord nog even geduld hebben.

 

Geef een reactie