Zeekool

Welke groente van Nederlandse bodem heb je nog nooit gegeten?

Welke groente moet jij nog ontdekken? Ik merk dat er een aantal soorten is die echt nog wat PR nodig hebben. Ook dreigt de koolraap een vergeten groente te worden als ik de reacties op mijn vraag lees. Zilte groente, gewassen die op zilte akkers kunnen groeien, zijn ook nog behoorlijk onbekend.

Er zijn meer groenten van Nederlandse bodem dan veel mensen weten. Ook komen er nieuwe gewassen bij door experimenten met zout water bijvoorbeeld. Op de Proefboerderij op Texel staan gewassen die nog vrij onbekend zijn. Iemand noemde in reactie op mijn vraag zeekool, dat is zo'n gewas. Ik had zelf nog nooit van zeekool gehoord maar ik heb voor jullie even gezocht en wat informatie gevonden. Eerder heb ik ook een blog geschreven over bloemkool die net als deze zeekool kan groeien op zilte akkers. Hij is van nature roze zoals je hem op de foto

In reactie op mijn vraag op social media, jullie lijstje ...

Vraag: welke groente van Nederlandse bodem heb je nog nooit gegeten?Boerenfluitjes

Tuin algemeen

Lijst met groente van Nederlandse bodemSommige producten op het lijstje zullen voor jullie misschien ook een onbekende zijn. Daarom even een overzichtje.

  • Rettich is een radijsachtige wortel. In de blog van Simone's Kitchen vind je een mooie uitleg over dit gewas.
  • Koolraap en knolraap worden vaak door elkaar gehaald. Koolraap hoort echter bij kool en knolraap is een knolletje en familie van de raapsteeltjes.
  • Pastinaak is een witte wortel, hij smaakt een beetje anijsachtig zoet. Gebakken in de oven met een beetje honing en mosterd is zalig.
  • Peterseliewortel is een wat kleinere witte wortel met een pittige smaak. Mensen verwarren hem vaak met pastinaak maar dit is echt wat anders.
  • Paksoy is een koolsoort die in Nederland hoofdzakelijk in kassen groeit. Persoonlijk vind ik het heerlijk om te roerbakken, ik snij de stukken dan redelijk grof.
  • Aardpeer of topinamboer is een groente die je veel in moestuinen tegenkomt. De plant heeft mooie gele bloemen.
  • Postelein bevat heel veel ijzer, meer dan spinazie. Je hebt zomer- en winterpostelein.
  • Pompoen,een groente doe de afgelopen jaren erg populair geworden is in Nederland. Een recepttip van Agnes uit het Westland; pompoen door de hutspot. Het is heerlijk en de stamp wordt mooi oranje.
  • Schorseneren ook wel keukenmeidenverdriet genoemd omdat je er ongelofelijk vieze handen van krijgt tijdens het schillen, is een zwarte wortel met een smaak die lijkt op asperges.
  • Brandnetels kan je het beste in het voorjaar oogsten voordat de planten gaan bloeien. Na de bloei smaakt brandnetel wat bitter.

Ik hoop dat jullie door deze weetjes en linkjes inspiratie krijgen om aan de slag te gaan met minder bekende groenten.

 

Schrijf gerust onder deze blog wat jij met deze onbekende groenten doet.

Foto van zeekool is van Ecomare/Sytske Dijksen

Geef een reactie