Boerenfluitjes

Blog

Jagers, foto van Anoeska van Slegtenhorst

Jullie vragen over jagen beantwoord

Op social media merk ik dat er regelmatig vragen zijn over jagen. Het valt niet altijd mee voor een jager om de vraag via social media te beantwoorden. Daarom heb ik jullie onlangs de mogelijkheid gegeven om vragen op mijn site te stellen en te stemmen op vragen die jullie belangrijk vinden. Jullie hebben goed gereageerd, er zijn veel vragen binnengekomen, er is veel gestemd. Ik ben met jullie vragen naar de Koninklijke Nederlandse Jager Vereniging gegaan. De meestgestelde vragen staan hieronder met daarbij de antwoorden. De overige vragen heb ik ook bij de jagersorganisatie ingeleverd zodat ze weten wat er speelt.

De vragen

Het wild dat in de supermarkt ligt, is dat wel echt wild?
Iets dat wild heet, is dat altijd geschoten?
Is er nu wel of geen wildseizoen? Ik hoor verschillende verhalen.
Hoe komt een wild konijn, eend of zwijn vanuit de vrije natuur op mijn bord terecht?
Ik heb wel eens gehoord dat als er te veel dieren van een soort komen in verhouding tot het voedsel dat ze dan minder of geen jongen krijgen. Is dit soms waar, altijd of nooit?
Wie bepaalt wat er mag worden geschoten?
Is jager een beroep of een hobby?
Moet je een cursus volgen om jager te worden?
Ik zou graag eens mee gaan met jagen, hoe doe ik dat?
Houden jagers(verenigingen) ook open huis, om te laten zien wat ze doen?

Ik wil Janneke Eigeman van de Koninklijke Nederlandse Jagersvereniging bedanken voor de uitgebreide antwoorden.

Foto is van Anoeska van Slegtenhorst

Aanvullend op dit wild-thema, nog wat aanvullende informatie, zoals regelgeving, van de NVWA over wild. Met dank aan Marielle Simon (@NVWA_Expertdier).

 

Andere onderwerpen in deze serie:

Vragen over biologisch

Vragen aan de NVWA

2 reacties

  1. Ik heb de jagers vereniging herhaaldelijk geschreven maar nooit antwoord gekregen.
    Waarom niet in het voorjaar jagen en niet eerst alle jonge dieren geboren laten worden. Dat scheelt toch enorm veel werk?

    1. Het was tot 1 december mogelijk om de vragen aan de jagers op mijn site te plaatsen. De vragen die er nu staan zijn de vragen die lezers hadden bedacht en waar de meeste stemmen op kwamen.
      De jager heeft zich aan de Nederlandse wet te houden over wanneer er wel en niet mag worden gejaagd en waarop. Dit staat ook deels uitgelegd bij de vragen. Voor aanvullende vragen zou ik je toch naar een jager willen verwijzen of de vereniging.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

elf + zes =

%d bloggers liken dit: