vlees varkensvlees

Vlees met de feestdagen? Wat kies jij?

Ja beste mensen, vlees! Je leest het goed. Er zijn mensen die blij worden van een mooi stuk vlees met de feestdagen. Albert Hein wil ons aan de ingepakte bloemkool hebben zodat de man, die op zondag het vlees sneed, nu de bloemkool op feestelijke wijze mag aansnijden.

Zelf eet ik weinig vlees, maar wel goed vlees. Vlees waarvan ik weet hoe het geleefd heeft. Als jij er voor kiest om vegetariër te zijn of veganist dan is dat ook prima. Dit zijn, vind ik, persoonlijke keuzes. Feestdagen en uit eten zijn voor mij de twee gelegenheden waar voor mij goed vlees of mooie vis bij hoort. Ik ga op zoek naar producten waar ik de boeren bij ken, dat hij toevallig een keurmerk heeft maakt dan niet uit. Zo divers als de consumenten zijn, zo zijn de boeren dat ook. Er is dus altijd wel een boer die bij jouw idealen past.

Vlees, wat past bij jou?

Eerst moet je voor jezelf bepalen wat je belangrijk vindt. Ik zal het je uitleggen aan de hand van een aantal soorten varkensvlees.

  • Anoniem goedkoop vlees ergens vandaan, veel vlees voor weinig geld.
  • Anoniem vlees met keurmerk, ergens vandaan, niet persé uit Nederland.
  • Anoniem vlees ingekocht door de slager, die werkt met leveranciers en slachterijen en die de kwaliteit leveren waar hij achter staat. De slachterij koopt varkens van een bepaalde kwaliteit in, dit kan overal vandaan komen.
  • Vlees van een samenwerkingsorganisatie van boeren, slagers en slachterijen die met elkaar hebben afgesproken voor welk varkensras ze kiezen en hoe ze de dieren houden en verkopen, zoals de groep Duurzaam Varkensvlees.
  • Biologisch varkensvlees, vlees van varkens die worden gehouden volgens de biologische regels van het land waar ze gehouden worden en  biologisch voer krijgen.
  • Varkensvlees van een boer die uitlegt waar hij voor kiest en waarom hij boert zoals hij doet. Dit kan met varkens in een stal zijn, met een uitloophok naar buiten of bijvoorbeeld met een veld met modderpoelen en een hok voor ’s nachts en slecht weer.
  • Varkensvlees van een boer, die meedoet aan een initiatief waarbij consumenten samen een dier opkopen en verdelen. Het dier wordt pas geslacht als het hele dier verkocht is.

 

varkens vleesWat je je moet realiseren bij je keuze is dat dingen, die jij steunt meer kans hebben om te blijven. Als jij kiest voor veel vlees voor weinig geld moet je niet zeuren dat het anders moet met, in dit geval, de varkenshouderij. Weet ook dat het houden van dieren buiten en een stal met veel ruimte meer kost. Ook eten dieren meer omdat ze zichzelf warm moeten houden en veel bewegen.

Antibioticavrij vlees, wat is dat?

Vlees dat de voedselketen in gaat mag geheel geen sporen meer van antibiotica bevatten. Door sterkere rassen te kiezen, het welzijn voor de dieren te verhogen en heel hygiënisch te werken zorgen boeren ervoor dat dieren zo min mogelijk ziek worden. Sterkere rassen zijn over het algemeen de rassen, waarvan de dieren langzamer groeien. Er moet dus meer voer in voor dezelfde hoeveelheid vlees. Dit maakt het vlees duurder.

In Nederland mogen alle dieren in de voedselketen al jaren geen preventieve antibiotica worden toegediend. Als een dier ziek is mag dit wel, in samenspraak met de dierenarts. Dit geldt voor alle manieren van dieren houden in Nederland, ook voor biologisch. Vanaf 2022 geldt dit voor de hele EU. Om te zorgen dat je geen antibiotica in je vlees vindt, is er een wachttijd de kuur tot het dier de voedselketen in gaat.

De kleinere boeren die ik ken en antibioticavrij vlees verkopen vertellen mij, dat als een dier antibiotica heeft gehad, dit via een ander, veelal anoniem verkoopkanaal, wordt verkocht. Dit, met inachtneming van de wachttijd en de wettelijke regels. Het vlees dat zij als antibioticavrij verkopen is van dieren die nooit antibiotica hebben gehad.

Wat moet ik nu kiezen?

vlees

Hoe gaan we dat varkentje wassen in de toekomst? De Keuringsdienst op zoek naar het varken van de toekomst.

Wat een keus is er in Nederland, vind je ook niet? De keuze is aan jou. Jij hebt de macht van de boodschappentas. Onze portemonnee bepaald wat er verkocht wordt. Zoek naar wat bij je past en stel je vragen aan een vakman of -vrouw in de voedselketen met verstand van zaken. Kijk eens bij je lokale slager of een website waar ze vlees verkopen van herkenbare bedrijven en vraag door!

Actiegroepen en -partijen laten je alleen de extremen zien, vaak geënsceneerd of uit het buitenland, zonder die beelden hebben zij geen bestaansrecht. In iedere branche heb je partijen die het minder netjes doen. Daarom is het in mijn ogen belangrijk dat je bewust kiest voor wat je eet.

Vlees met duidelijke herkomst #waarkoopikhetdan?

 

Waar kies jij voor?

 

 

 

 

Geef een reactie