Heijdra Vleesvee

Onze kernwaarden

Wij zijn gepassioneerde vleesveehouders en mesten koeien van vleesrassen én ex-melkkoeien, dubbeldoelkoeien. We verkopen het vlees rechtstreeks aan ambachtelijke slagers en restaurants door heel Nederland. Onze missie is om met hoge kwaliteit betaalbaar Nederlands rundvlees een groot aandeel geïmporteerd rundvlees te vervangen.

Onze producten

Rundvlees, rundvleesproducten, koe, dubbeldoelvlees, Dubbeldoel koe

Bedrijfsimpressie

Achtergrond informatie

Heijdra Vleesvee is een veelzijdig bedrijf met als thuisbasis een moderne rundveehouderij in IJsselstein.

Edwin en Anita: "Wij kopen volwassen runderen aan van collega vleesveehouders en melkveehouders. De dieren verblijven enkele maanden op ons bedrijf voordat ze naar de Nederlandse consumenten gaan via onze ambassadeurs, de ambachtelijke slagers of horeca-ondernemers . Al onze dieren verblijven in een comfortabele ruime hellingstal op stro.

Wij zijn een van de initiatiefnemers van de Keten Duurzaam Rundvlees, waarbij verschillende vleesveehouders, slachterijen, grossiers, slagers en andere afnemers van kwaliteitsrundvlees zijn aangesloten.

In Nederland houden veehouders zich aan tal van extra eisen die meestal verder gaan dan de Europese standaard. Dit zijn wettelijk opgelegde eisen, maar ook extra eisen die vanuit de markt worden gesteld aan het houden van vee, het slachten van dieren en de controles op de verwerking, hygiëne en tracering van vlees. Hierdoor heeft Nederlands rundvlees een streepje voor als het gaat om duurzaamheid, dierenwelzijn, gezondheid, tracering en voedselveiligheid.

Weinig consumenten zijn zich hiervan bewust en laten dit dus ook niet meewegen bij de aankoop van hun vlees. Wij denken dat zij deze bewuste keuze wel zouden maken als zij daarover geïnformeerd zouden worden.

Daarom dragen wij graag een steentje bij aan het vergroten van het bewustzijn over de meerwaarde van Nederlands vlees door middel van het verstrekken van informatie. Bijvoorbeeld via een duidelijke herkenbaarheid van rundvlees dat afkomstig is van Nederlandse veehouders.

Daarnaast zetten wij ons actief in voor het vergroten van de kennis over Nederlands rundvlees.

De DubbelDoel koe

Een deel van de Hollandse melkkoeien is na haar carrière als melkkoe erg geschikt om nog te zorgen voor een mooi stukje kwaliteitsrundvlees. Daarmee dienen deze koeien een dubbel doel, namelijk de productie van melk en van een goed stukje vlees. Hier komt de term Dubbel Doel Koe vandaan.
Om de kwaliteit van het vlees van deze koeien te verhogen, is het belangrijk om ze na hun topsport carrière een periode van rust te gunnen – een welverdiende vakantie dus.

Sinds 2015 zoeken wij de samenwerking met Nederlandse melkveehouders om dit mogelijk te maken. Op ons vleesveebedrijf zorgen wij ervoor dat de koeien in ruime strohokken en met goed voer en veel frisse lucht kunnen uitrusten en uitgroeien tot een volwaardige vleeskoe. Deze all-inclusive vakantie duurt minimaal 120 dagen. De koe groeit in deze periode 150-200 kilo en dit nieuw aangezette vlees is heerlijk mals, met vet dooraderd en heeft de ouderwetse rundvleessmaak. Vanwege de hoge kwaliteit is het vlees lang houdbaar en zeer geschikt om te laten rijpen.
Doordat wij dit traject centraal organiseren en de hele keten in eigen hand hebben, kunnen we afnemers van dit mooie vlees wekelijkse een relatief uniforme kwaliteit beloven. Zij kennen de herkomst van A-Z.

Duurzaamheid

De CO2 footprint – de ecologische voetafdruk – van rundvlees van uitgegroeide melkkoeien is laag. Zowel voor het voer, de koe als het vlees is de transportafstand beperkt. Al deze voordelen bij elkaar, maakt dat dit vlees duurzaam genoemd mag worden.

Ons vlees is niet biologisch, o.a. omdat wij geen biologisch voer gebruiken. In plaats daarvan krijgen onze koeien gras van eigen land, maïs van eigen land, aardappelsnippers die als restproduct overblijven bij de Nederlandse aardappelfabrieken, bierbostel afkomstig van Nederlandse brouwerijen en een klein beetje krachtvoer van het Nederlandse familiebedrijf Fuite uit Genemuiden.

Ons bedrijf staat open voor bezoekers. Bel even als je langs wil komen, dan nemen we de tijd voor je.”