stoofperen

Stoofpeer, 10 keer

Stoofperen, echt zo'n super Nederlands gerecht. Het weer is er nog niet echt naar maar ik verheug me toch al op de warme herfst- en wintergerechten met stoofpeer. In Friesland hebben ze hun eigen variant, Fryske Stienparre, ook de manier van eten is anders.

Stoofpeer rassen

In Nederland zijn er twee bekende stoofperen rassen de Giesser Wildeman en Saint-Rémy. Deze zie je het meest in de winkels. Stoofpeer liefhebbers met eigen bomen hebben vaak ook de Winterrietpeer en de Zoete Bredero.

De Saint-Rémy is van origine een Belgische peer in 1838 in de regio Luik gevonden, hij is iets groter en iets zuurder dan de Giesser Wildeman.

De Giesser Wildeman heeft zijn naam gekregen door de kweker Wildeman. Hij kweekte de peren nabij Giessendam. ( Zuid-Holland). Over het algemeen vindt met deze peer lekkerder dan de Belgische. De peertjes blijven echter wel een stuk kleiner dan Saint-Rémy en dit maakt het schillen dus tot een iets grotere klus.

Stoofpeer op z’n Fries

In Friesland eet men de stoofpeer volgens de traditie uit het vuistje met bruine basterdsuiker. Je gebruikt voor dit gerecht marmot-peertjes. Dit zijn de wat kleinere stoofpeertjes. De peertjes blijven heel met het steeltje er nog aan, schillen is een optie maar hoeft niet persé.  Wil je met dit recept aan de slag? Kijk dan hier.

Jullie stoofperentips

stoofpeer in schaal

Saint Remy gebruik ik. Schillen, in vieren delen, met suiker, water en kaneelstokje en een uur of 2 zacht doorkoken. -Dieks

Gieser Wildeman schillen en opzetten met rode wijn en beetje water, suiker en kaneelstokje. Paar uurtjes heel zacht laten koken. -Lieveliedje

Het liefst Gieser Wildeman.
Ik schil ze, laat het steeltje eraan en kook ze in biologische zoete rode honing-kruidenwijn, kaneel en water.
Ongeveer een uur tot anderhalf, afhankelijk van de grootte.
Dan bind ik het vocht tot saus met arrowroot. -Marja

Lekker in port met kaneelstokjes en een klein beetje vanillesuiker. Gieser Wildeman en gekregen peertjes (ras onbekend). -Irene

Bredero’s koop ik in Alblasserwaard.
Flesje bessensap beetje suiker.
Peren schillen in vieren klokhuis eruit, wassen en dan in de pan met sap.
Kaneelstokje ertussen. Op zacht pitje dag laten staan. -Carly

Wilde Giessermannen ( jaren lang gedacht dat ze zo heette) met port, kaneelstok, steranijs, kruidnagel en een bladje laurier. -Ester

Stoofperenblogs

 

kaneelstokken

Francescakookt schreef: Duizend-en-een manieren om stoofperen te bereiden.

Foodinista schreef: Stoofperensmoothie winter smoothie

Diana’s mooie moestuin schreef over het wecken van stoofpeertjes

Carolabaktzoethoudertjes schreef het recept voor Stoofperentaart

“Iemand met de gebakken peren laten zitten”.

 

Gebakken peren waren vroeger een erg bekende lekkernij. Men bakte vaak peren als er gasten kwamen. Kwamen de gasten niet opdagen dan lieten ze je dus met de gebakken peren zitten.

 

Geef een reactie