herfst stamppot groente

Stamppot 10 keer lekker

Het woord stamppot werd populair in de 20eeuw en gebruikt voor de gestampte maaltijd; een eenpansgerecht van aardappelen met boerenkool, zuurkool of peen en uien. Dit werd meestal opgediend met een rookworst of een lapje suddervlees. Tegenwoordig geeft iedereen er zijn eigen draai aan. Aardappels vervangen vaker we door zoete aardappels, we voegen blauwe kaas toe of vegetarische vleesvervangers in plaats van vlees. Ook de Spaanse peper en kerrie komt steeds vaker voor in recepten.

Hutspot is ook stamppot

 

Stamppot associëren we nu met de herfst, als het kouder wordt. Vroeger werd stamppot, hutspot of husselpot echter op een heel ander moment gegeten. Tot in de 20eeeuw werd stamppot vooral gegeten tijdens de oogstmaanden, eind juli tot een stukje in oktober. Arbeiders maakten in die periode lange dagen en het werk was zwaar. Een goedgevulde stamppot was dan stevige kost en makkelijk bereid.

Men gaat er vanuit dat hutspot oorspronkelijk uit Spanje komt. Het oudst geschreven recept dat er gevonden is voor hutspot stamt uit 1612 in het kookboek van Antonius Magirus. De lijst ingrediënten was lang.

 

Klik hier voor de lange lijst ingrediënten:

2 Pond gezouten spek

4 Pond ongezouten spek

2 Varkenssnuiten

2 Varkensoren

4 Varkenspoten

4 Pond vlees van wild zwijn

2 Pond saucijzen

6 Pond ribstukken van een hamel (gecastreerde geitenbok)

6 Pond bilstukken van een kalf

6 Pond goed ossenvlees

2 Vette kapoenen of kippen

2 Koppels vette duiven

2 Achterbouten van een haas

2 Patrijzen

2 Fazanten

2 Wilde eenden

20 Lijsters

20 Merels

20 Kwartels

Gedroogde erwten

Kikkererwten (wit of bruin)

Verse knoflook

Uien

Rijst

Kastanjes

Snijbonen

Kabuiskool (witte kool)

Savooiekool

Rapen

Enkele saucijzen of worsten

"Proef of het zout genoeg is, voeg peper en kaneel toe en strooi er voor het opdienen nog wat suiker over" aldus Antonius Magirus

Bron: IsGeschiedenis

 

Schoon al deed'ik dit vermaen, Gy liet den hutspot open staen, En al mijn seggen baette niet, Tot dat het onheyl is geschiet; … De beste stucken sijnder uyt.Jacob Cats (1632)

 

Jullie stamppot tips

 

  • Zuurkool met half/half gewone en zoete aardappel en een gefruit fijngesneden pepertje erdoor. Vurrukkulluk! -@karlabloem
  • Zuurkool met aardappelen half/half en rundergehakt met paprika! Jammie! -@scriptamelius
  • Andijviestamppot met ipv spekjes gehakt en 3 kleuren paprika! -@SimonedeV1980
  • Andijviestamppot ook lekker met shoarma en tomaat erdoor. #twist #klassieker -@marianlemson
  • Andijviestamppot met gebakken spek met ui en geraspte oude kaas. -@moonieje08
  • Andijviestamppot met shoarmavlees, mag ook vegetarische variant zijn. -@georganiseerd
  • Andijviestamppot met blauwekaas en zoete aardappel. -@SanderdeB
  • Andijviestamppot met vegetarische rookworst. Spekjes eten is echt niet meer van deze tijd. -@CasperLi2010
  • #Andijvie zo fijn mogelijk in reepjes snijden. Spek bakken. Maak een stamppot met andijvie, aardappelen en spekvet. Voeg #azijn toe. Deze werkt in op structuur van andijvie (maakt het zacht) en geeft een friszure smaak aan de gehele stamppot. Superlekker. Mijn lievelingskostje. -@JPoelen1
  • Puree maken van de aardappelen met nootmuskaat en mosterd en rauwe fijn gesneden ui. Veel vers gesneden andijvie er door. Karnemelk saus en uitgebakken spekjes. Erbij rundersausjes of verse worst met jus. -@RJoch

 

Nagekomen tips

 

  • Een bol knoflook (of 2) even met wat olie erover in de oven en poffen. Die teentjes over je stamppot is een heerlijk zoetige bite. Ook erg lekker om gepoft mee te stampen met zoete aardappel. -@baltussen

 

Stamppot stamp je met de hand!

 

Stamppot blogs

 

LekkerEtenMetLinda schreef: Spitskool stamppot met cashewnoten

Recept gelezen op Vegatopia: De wraak van het vegetarische spruitje!

IsGeschiedenis legt hier uit over: Leidens Ontzet en hutspot

 

 

Deze blog bevat reclame linkjes. Meer uitleg, klik hier.

 

 

Geef een reactie