Seizoensfruit blauwe besseizoensfruit Nederlandse supermarkten

Wat is nu seizoensfruit?

Seizoensfruit, Nederlandse supermarkten zijn er gek op. Maar wat is seizoensfruit? Bij dit fruit denk ik aan vers en rijp geplukt, uit Nederland. In de praktijk blijkt het toch heel anders in elkaar te zitten.

Winterfruit

Het is nu winter en niet bepaald een mooie oogsttijd voor fruit uit Nederland. Het land is dor, de bomen zijn kaal en de peren en appels liggen in de opslag. In de kas teelt een enkele teler nu aardbeien. De meeste telers maken nu de kas schoon om weer aan een nieuwe teelt te beginnen. Daarna poten ze nieuwe plantjes voor verse aardbeien later in het jaar. Met dit verhaal in mijn achterhoofd verwacht ik op een supermarktsite deze maand niet veel fruit in deze seizoenen-categorie.

Tuin algemeen

Seizoensfruit van ver

seizoensfruit kiwi boerenfluitjesSeizoensfruit van ver, telt dat mee? Persoonlijk vind ik van niet. Een voorbeeld; kiwi’s van ver worden geplukt als ze precies zo rijp zijn als de supermarkt ze graag willen hebben. De kiwi’s zijn dan op het punt dat ze lang genoeg kunnen worden vervoerd vanuit Verweggistan, nog enige tijd in de winkel en bij jou op de fruitschaal kunnen liggen. Die zijn dus niet super rijp geplukt. Dit is wel hoe het werkt met kiwi’s voor de export. Ik kan me voorstellen dat je de kiwi’s in het land van herkomst, voor eigen gebruik, rijper plukt en men het daar dan een seizoensproduct noemt. Waarom zou je de import kiwi’s in Nederland dan seizoensfruit noemen?

Fruit ga je niet plukken buiten het seizoen als het onrijp en onverkoopbaar is. Hier pluk je ook geen appels als ze nog maar 5 cm groot zijn. Dat doet men in andere landen ook niet, ook niet met kiwi’s.

Over welk fruit hebben we het in januari?

Deze week zijn de volgende fruitjes ‘in het seizoen” bij de supermarkt: appels. sinaasappels, mandarijnen, bananen, blauwe bessen, kiwi’s, druiven en peren. Ik heb er een paar uitgewerkt.

Kiwi’s

Kiwi en Kiwi-gold zonder herkomst, uit Italië en Nieuw-Zeeland, las ik op de site van de super. Op de foto zie je de kiwi’s in de herfst en in het oogstseizoen. Lijkt me ook bij dit fruit dus handig om het in het juiste seizoen te plukken.

Bananen

Als je de bananen zou plukken buiten het seizoen zouden ze er uitzien als op de foto. Ze zijn dan dus nog niet volgroeit. Bananen worden wel groen geplukt en rijpen snel af na het uitpakken in de winkel.

Wat is seizoensfruit dan?

seizoensfruit banaan boerenfluitjesIk denk dat het uit maakt aan wie je deze vraag stelt. Vraag je het aan de Nederlandse supermarkt dan krijg je een marketing-antwoord in de trant van, “Fruit dat vers geplukt is” of ” Fruit nu op z'n lekkerst.

Van "friszoete appels tot sappige sinaasappels" (site AH)

Als ik het aan telers vraag dan hebben zij het over de vers geplukte producten, van eigen bodem, rechtstreeks van de boom en fruit dat hoort bij een Nederlands seizoen.

Ik vroeg het een aantal consumenten. Zij antwoorden dat het volgens hun fruit is dat bij een bepaald Nederlands seizoen hoort. Het is rijp geplukt en bijvoorbeeld bij stalletjes langs de weg te koop.

Dus…

De kreet bij mijn site klopt weer, “Zoek het lekker(s) zelf uit".

Prik door de marketingverhalen heen en eet wat je lekker vindt. In het kader van duurzaam kun je wel kijken welke producten duurzame keuzes zijn. Besjes per vliegtuig of bananen per boot bijvoorbeeld. Bij het Voedingscentrum en Milieucentraal vind je hier meer informatie over.

boodschappenquiz 1 boerenfluitjes

 

 

 

 

 

 

Geef een reactie