Spaanse pepers

Pepers, hoe heet kunnen ze zijn?

Pepers heb je in soorten en maten. Voorbeelden zijn piment, chilipeper, japalenõ, cayennepeper en de habanero. De heetste die er bestaat heet de Carolina Reaper.

De heetheid wordt bepaald volgens de schaal van Scoville. Deze verdeling is in 1912 bedacht door Wilbur Scoville . In Nederland zijn we niet zo gewend aan de hele hete pepers, we ervaren 500-1000 Scoville-eenheden al als scherp. Vergeleken met de rest van de wereld is dit heel erg laag.

Schaal van Scoville, hitte van pepers meten

Waar groeien de pepers?

Bij Spaanse pepers had ik vroeger het idee dat ze geïmporteerd werden uit een tropisch land. Nu weet ik dat een groot deel van wat in de supermarkten ligt uit Nederland komt. Uit de kassen in het Westland bijvoorbeeld.

Peperbrandje blussen

Als je je mond hebt verbrand aan een hele hete peper grijp je meestal als eerste naar water. Helaas werkt dit averechts. De actieve stof in de pepers is vettig. Blussen met iets vettigs werkt het beste. Neem een paar stukken kroepoek, een beker melk of een lik boter om de brand te blussen.

Cadeauwinkel

Peper als medicijn

Vroeger werd de actieve stof in Spaanse pepers, capsaïcine, vaker toegepast in medicijnen dan nu, bijvoorbeeld als crème. Het is een beetje uit de gratie geraakt maar een pepercrème kan nog wel op recept door de apotheker met de hand worden gemaakt. Een pepercrème kan worden ingezet bij bijvoorbeeld moeilijk te behandelen zenuwpijn en werkt dan volgens de poorttheorie van Melzack en Wall.
Uitleg over de poorttheorie zie je in dit filmpje op YouTube (Engelstalig). De pepercrème is het blauwe legoblokje in de film.

Pepers extra

Inspiratie gekregen, lekker kokkerellen met pepers? Kies dan voor een recept uit Pauline's keuken.

Een instructiefilmpje over het schoonmaken van  Spaanse peper

De foto is van Shutterstock

Geef een reactie