worst

Overheid begint een webshop in vlees. Mag dat?

We lezen steeds meer over een eerlijke prijs voor de boer voor ons eten. Maar er zitten meer schakels in de voedselketen naar de consument. Ook de detaillist, hoort in de keten en iemand moet de producten rendabel vervoeren en vaak ook verpakken. Dit zijn partijen die ook aan de prijs van ons eten horen te verdienen. Als de boer zijn dier zelf naar de slachter brengt,laat slachten, dan verpakt en verkoopt op zijn erf moet hij de slachter betalen en is het geld voor de boer.

Zijn overheid en winkelier concurrenten

Kan het zo zijn dat de winkelier concurrentie krijgt van de overheid met een pot geld, is dat niet oneerlijk? Hoe voelt het als ondernemer als de overheid winkeltje gaat spelen met belastinggeld, mag dat zomaar? Moet die overheid niet eerst minimaal een ondernemer hebben die gelooft in hun concept en het ondernemersrisico wil dragen? Ondernemerschap heeft toch te maken met het zoeken naar een markt en schaven aan je concept tot je jouw markt gevonden hebt? Als mensen niet bereid zijn voor je opzet te betalen ben je als ondernemer niet met je plan geslaagd.

Faire trade

De keten bij ons eten gaat niet alleen maar over het steeds weer opnieuw bedenken van nieuwe dingen, het gaat vaak om het versterken wat er al is en initiatieven aan elkaar koppelen. Ondernemers hebben geen hoge hoeden waar eindeloos nieuwe dingen uitkomen zonder dat daar een markt voor is. En als het goed is heeft de overheid dat hoofddeksel ook niet. Eerst kijken of ergens markt voor is, lijkt mij ook met overheidsgeld een hele goede insteek. Wie is de ondernemer bij het initiatief Meat Your Own van Innovatie Agro & Natuur van het ministerie van Economische Zaken? Hoe gaan de zeven mensen bij Meat Your Own hun geld verdienen met hun initiatief? Wie heeft de site, de filmpjes en het voorwerk betaald en meer van die ondernemerswerkzaamheden? Wat betekent deze overheidsvleeswebshop voor de ondernemers die al in deze tak van sport bezig zijn om een eerlijke keten naar de consument te creëren? Die al deze dingen zelf hebben moeten betalen en het nu moet terug zien te verdienen? Krijgen zij het zwaar door deze nieuwe overheidspartij met een pot geld op de markt? Vinden we dit eerlijk, is dit fair trade?

Geef een reactie