doos eieren

Legbatterij-eieren, we lusten er helaas wel pap van!

Kippen mogen in Nederland sinds 2012 niet meer in een legbatterij worden gehouden. Alle boeren moesten destijds overstappen op een stal met hoger dierenwelzijn. Ondertussen eten we nog miljoenen van die eieren per jaar. Je vindt deze eieren in koek, cake en pasta omdat ze veel goedkoper zijn.

Vreemd vind ik, dat legbatterij eieren niet meer mogen worden geproduceerd vanwege dierenwelzijn maar importeren mag wel. De eieren en producten kwamen de afgelopen jaren eerst veelal uit America en India, inmiddels komt er ook heel veel uit de Oekraïne. In deze landen hoeven de boeren zich niet aan onze strengere regels te houden en kan zo’n ei wel 25% goedkoper zijn dan een Nederlands ei.

Waar zitten legbatterij-eieren in?

legbatterij ei PinterestWat voor ei zit er in? Vaak staat er scharrelei op maar soms staat er ei, eiwit, eidooier, dus zonder scharrel. Het zou heel goed kunnen dat je dan een product met legbatterij-eieren er in koopt. In Nederland hebben we voor de industrie het ei uit de koloniehuisvesting of voliere-ei. Deze zijn voor consumenten alleen te kopen bij de boer zelf of bij boerderijwinkels. Vaak zal een fabrikant die een duurder scharrelei gebruikt dit ook op de verpakking willen zetten. Zo kan hij zich onderscheiden van de rest.

Legbatterij-eieren zijn niet meer los te koop.

In principe zijn legbatterij-eieren niet meer te koop voor de consument. Al deze eieren gaan naar de industrie. Het is lastig om er achter te komen waar legbatterij-eieren in zitten.

Cadeauwinkel

Oneerlijk voor de boeren?

Toen de boeren moesten overschakelen op (duurdere) diervriendelijkere stallen gingen ze er vanuit dat we in Nederland met z’n allen hun diervriendelijke eieren gingen kopen. Ook moeten ze in Nederland voldoen aan stengere wetgeving op het gebied van dierenwelzijn, voedselveiligheid en milieu. Zo’n ei is al gauw een stuk duurder dan een import-ei.

Helaas is dit al jaren aan de orde. In 2014 was het ook al een onderwerp in mijn TEDx-talk

 

 

Poster lezing

Dit en meer leg ik uit in mijn lezingen.

 

Geef een reactie