Keurmerken, hoe betrouwbaar zijn ze en wat heb je er aan?

Voor een beetje houvast in ons voedsellandschap hebben we de keurmerken. Ze zijn er om voor de consument het kiezen makkelijker te maken en voor supermarkten om te laten zien dat ze goed bezig zijn.

Voor producenten zijn ze er om enig onderscheid te kunnen maken ten aanzien van de standaardproducten in de winkel. Daardoor kunnen ze een betere prijs krijgen (als het goed is) voor hun inspanningen en investeringen op duurzaamheid of bijvoorbeeld dierenwelzijn.

Keurmerken alleen maar marketing?

Maar klopt een keurmerk wel of is het inmiddels een marketingtool?

Bij dieren bijvoorbeeld, vind ik het belangrijk als het keurmerk Beter Leven Keurmerk heet. Dat zo’n dier dus een beter leven krijgt dan wanneer het niet onder dit concept werd grootgebracht. Logisch toch?

Dat moet uitgezocht worden

Ik kreeg wat signalen van Twittervolgers die hieraan twijfelden. Ze hadden gelezen dat sommige keurmerken een enorm succes waren, maar hoe kom je dan ineens aan heel veel vlees? Waar komt dat vlees dan ineens allemaal vandaan?

De ongerustheid kwam onder andere voort uit het stuk dat Beter Leven zelf publiceerde ter gelegenheid van hun tienjarige bestaan. Ze leggen hierin uit hoe succesvol het keurmerk inmiddels is. Maar op de bovenstaande vraag wordt in dit artikel helaas geen antwoord gegeven.

Dat moet ik dan maar eens uitzoeken, vond ik. Ik ben op onderzoek gegaan naar de betrouwbaarheid van de keurmerken. En vooral om een antwoord te vinden op de vraag: Wat hebben wij als consument nu aan die keurmerken?

In het onderstaande filmpje leg ik mijn bevindingen uit.

Wat vind jij? Schrijf je reactie onder deze blog. Ik ben erg benieuwd.

 

Meer weten over dit onderwerp? Lees ook mijn andere blogs:

Schuivende normen Beter Leven keurmerk: hoe het niet moet

Jullie vragen over biologisch beantwoord

Flevo-Rund bij boer of boswachter; met twee maten meten?

 

Keurmerken; wat heb je er aan en zijn ze wel betrouwbaar?

Geef een reactie