koeien in de wei

Passen de regels van Beter Leven bij stierenvlees?

keurmerk bij stierenvleesVolgens het keurmerk verblijven de dieren het eerste jaar buiten. Maar de boer heeft helemaal geen weiland voor deze stiertjes. Passen de regels van dit keurmerk wel bij stierenvlees?

Het blijkt dat de stieren, die in Nederland hoofdzakelijk voor dit vlees uit de supermarkt zorgen, met een maand of vijf uit Frankrijk komen en in Nederland op stal gaan, en daar blijven tot de slacht. Dat is misschien prima, en ik snap ook best dat een veld vol puberale stiertjes ook linke soep kan zijn. Maar in mijn ogen horen die dieren dan níet onder dat keurmerk te vallen.

Uitleg vragen aan de Dierenbescherming over het beter leven keurmerk

Lees hier mijn blog over de vragen over dit vlees aan de Dierenbescherming, de eigenaar van het BeterLeven keurmerk. Ik heb ze gemaild.

keurmerk bij stierenvlees - vraag aan beter leven keurmerk

De reactie van de Dierenbescherming

De dierenbescherming gaf toe dat het verhaal niet klopte.

Goed dat u signaleert dat er een verschil zit tussen wat het Beter Leven keurmerk communiceert en wat de supermarkt communiceert over dit onderwerp. Ook wij hadden dit opgemerkt en we zijn er mee bezig om de oorzaak van dit verschil te achterhalen.Dierenbescherming

Het rare aan deze reactie vind ik dat zij vinden dat het hem in de communicatie zit. Ik als consument dacht meer aan het alleen maar toelaten van boeren die voldoen aan het keurmerk, aan de eisen die daarbij horen. De reactie die ik terugkrijg is, dat op de zakelijke pagina van Beter Leven een ander verhaal staat.

In de rundveehouderij bestaat een ‘stalseizoen’ en een ‘weideseizoen’, omdat door weersomstandigheden de dieren niet het hele jaar buiten kunnen lopen. In de criteria staat vermeld dat de dieren een bepaald aantal dagen per jaar en aantal uren per dag naar buiten moeten kunnen, dit is ook van toepassing op stieren. Dit betekent dat stieren niet het hele jaar, maar een minimaal aantal dagen per jaar en uren per dag toegang tot een weide moeten hebben.Dierenbescherming

Als ik dit lees denk ik: dit is wel een heel ander verhaal dan wat ik aan de consumentenkant lees. Namelijk dat de dieren hun eerste jaar buiten moeten staan. Ik kan begrijpen dat dieren bij slecht weer naar binnen moeten of als er bijvoorbeeld buiten niks te eten is doordat het gras niet groeit. Maar dan denk ik ook aan het stiertje dat in oktober geboren wordt en dan een groot deel van de winter op stal staat en met vijf maanden naar Nederland gaat. Wanneer heeft hij dan in de wei gestaan? Dat zal bij best veel stiertjes gebeuren, maar die horen dan toch geen keurmerk te krijgen?

Ik denk dan ook aan de stiertjes, die bijvoorbeeld in natuurgebieden lopen en boeren die het anders doen, zonder keurmerk en die de dieren wel buiten laten lopen. Horen die dan niet binnen dit keurmerk? Kun je überhaupt met stierenvlees werken als je dit soort regels bij je keurmerk hebt?

De oplossing

De Dierenbescherming heeft het opgelost, vinden ze. De tekst aan de consumentenkant is veranderd op de site van BeterLeven. De stieren hebben nu in plaats van hun eerste jaar buiten, een jaar weidegang (minimaal 150 dagen tijdens 8 uur of 115 dagen tijdens 24 uur) en dan tot de slacht op stal. Voor mij was dit keurmerk een houvast, en ik dacht dat het klopte en dat de dieren buiten liepen.

keurmerk bij stierenvlees - knipsel weidegang

Persoonlijk kies ik er nu voor om op zoek te gaan naar vlees zonder keurmerk, maar met een boer met een gezicht, aan wie je kunt vragen hoe het zit. Dan kies ik zelf wel of dat past bij mijn normen en waarden. Het kan best zijn dat ik kies voor een boer die zijn stieren op stal heeft staan, die boer heeft dat gewoon kunnen uitleggen. Hij heeft me niet eerst als klant naar binnen gehaald met het verhaal dat ze buiten liepen. Daar gaat het mij om; de waarheid vertellen, zorgen dat het verhaal klopt.

 

Wat vind jij? Schrijf je reactie onder deze blog. Ik ben erg benieuwd.

 

Lees ook:

Keurmerken, hoe betrouwbaar zijn ze en wat heb je er aan?

Schuivende normen Beter Leven keurmerk: hoe het niet moet.

Flevo-Rund bij boer of boswachter; met twee maten meten?

Poster lezing over het eten van Nederland

Geef een reactie