appel bol uit de oven kerst

11 Tips om je kerst restjes op te maken

Restjes opmaken hoort wat mij betreft bij ook echt bij kerst. De maaltijd op de dag NA kerst, waarin alles op tafel komt wat er nog over is, kan ongelooflijk gezellig zijn. De kunst is deze restjes te verwerken in leuke verrassende gerechten.
Ik vind het handig om, bij het bedenken van het feestdagenmenu, van tevoren al mee te nemen hoe diverse menu’s bij elkaar passen. Dit zorgt er voor dat ik minder eten in huis heb en makkelijker kan inspelen op het aantal mensen dat blijft eten. Bij mij is dat niet altijd van tevoren bekend.

Alleen serveren waarvan je denkt dat het op gaat

Door te zorgen dat je veel bijgerechtjes hebt, bijvoorbeeld in de diepvries of in de weckpot, kun je meer op tafel zetten als je onverwachts bezoek krijgt. Is de hoeveelheid bezoek wat kleiner, dan serveer je je gerechtjes in leuke kleine schaaltjes.

Wat heb ik altijd in huis met kerst?

Voor mij is het belangrijk dat ik bepaalde handige ingrediënten in huis heb met dagen als deze. Over het algemeen zijn dit ingrediënten die je buiten de koelkast kan bewaren of ingevroren zijn. Het zijn van die producten die je na kerst ook prima kunt gebruiken en die niet meteen op hoeven. Op deze manier kun je flexibel inspringen op onverwacht bezoek en is het niet nodig om heel veel eten in huis te hebben, waarvan je nog niet weet of het allemaal opkomt. Hieronder geef ik jou mijn lijstje met 11 handige ingrediënten.

 

Mijn kerst lijst

11 anti-verspillingstips boerenfluitjes kerst

1. Amandelspijs

Dit haal ik meestal bij een bakker en vraag dan om de grovere soort die ze voor boterletters gebruiken. Dit is heerlijk om te gebruiken voor appelbollen.

2. Roomboter bladerdeeg in de vriezer

Dit gebruik ik om bijvoorbeeld kleine flapjes te maken gevuld met restjes van het kerstmenu, kruidige dingetjes uit de koelkast of bijvoorbeeld appelbollen.

3. Wraps

Het ideale product om een brunch, ontbijt of een avondsnack mee op te leuken. Kijk goed in de koelkast wat voor sausjes je nog hebt en andere restjes van de kerst. Let een beetje op leuke kleuren- en smaakcombinaties.

4. Amarene kersen

Van die mooie donkere kersen in zoete siroop. Ze zijn heerlijk om een toetje mee te maken of in een bladerdeeg flapje met een beetje amandelspijs. Mocht je zelf stol maken of bijvoorbeeld boterletter, dan zijn deze kersen ook heerlijk om daarin te verwerken. Zo’n potje bederft niet snel en je hebt altijd iets in huis om van bijvoorbeeld een gewone bak vanille-ijs iets bijzonders te maken.

5. Geraspte kaas

Los gevroren in de vriezer. Ik rasp altijd de laatste stukjes kaas die aan de korst zitten voordat ik het weggooi. Dit gaat in een doosje in de diepvries en als het doosje vol is ga ik over op een nieuw doosje. Dit om te voorkomen dat hele oude kaas bij verse kaas komt. De kaas kan je gebruiken om een kaassausje te maken, een saai gerecht te gratineren of kaasstengels te maken met bladerdeeg.

6. Kleine Elstar appels

Altijd lekker om achter de hand te hebben als je met z'n allen even een frisse neus gaat halen. Na al dat gesnoep is een fruitje voor onderweg wel lekker. Ik heb ze altijd achter de hand voor het maken van appelbollen. Deze kan ik dan serveren als gebak of dessert.

7. Zontomaatjes

Heerlijk voor door de sla maar ook heel leuk en lekker om als kleuraccent te gebruiken in een wrap bijvoorbeeld. Als je niet zeker weet of je dit gaat gebruiken, zorg dan dat je een potje hebt dat buiten de koelkast houdbaar is. Gebruik je het niet met kerst, dan kan je het altijd later nog gebruiken.

8. Groente die goed te bewaren is zoals kleurenpeen en pastinaak

Deze groente heb ik altijd achter de hand omdat je het goed op diverse temperaturen buiten de koelkast kunt bewaren en je er leuke gerechten mee kan maken. Het linkje bij de pastinaak is naar een Engelse kooksite, ik haal hier altijd veel ideeën vandaan en men eet daar veel meer pastinaak.

9. Luxe dunne wafeltjes of koekjes zoals kletskop

De dunne wafeltjes kan je gebruiken om desserts mee op te vrolijken en mocht je ze niet gebruiken, dan kun je ze uiteraard gewoon met de koffie serveren of met oud en nieuw nog gebruiken.

10. Reep pure chocola

Altijd handig om in huis te hebben om bijvoorbeeld met een rasp of kaasschaaf een mooi accent aan je dessert toe te voegen.

11. Runder- of kippenfond

Het ideale ingrediënt om een pan soep wat groter te maken of je saus of jus lekkerder mee te maken.

Sites met handige tips

11 anti-verspillingstips boerenfluitjes kerstVoedingscentrum
Milieucentraal
Lekker & simpel
Culy.nl

Ook handig

 

Kerntemperatuur, wanneer is vis of vlees gaar?

Stoofpeer, 10 keer

Eet je wild? Jullie vragen over jagen beantwoord.

 

Heb je zelf nog leuke kerst rest-tips, deel ze dan bij de reacties.

 

Kerst 2018

Deze post bevat reclamelinkjes

Geef een reactie