vlees thermometer

Kerntemperatuur, wanneer is vis of vlees gaar?

De kerntemperatuur van vlees, wat is dat? De enige goede manier om te weten of vlees van binnen goed gaar is zonder het aan te snijden, is door te meten. Je meet de temperatuur in de kern van het vlees. Afhankelijk van jouw wensen en het soort vlees hoort daar een ideale temperatuur bij. De juiste temperatuur zorgt er ook voor dat je een voedselveilig product maakt, doordat bacteriën gedood worden.

Meten is weten

Een mooie rollade, een groot stuk rosbief, een hele kip of een kalkoen; we maken ze tegenwoordig vaak alleen klaar met de feestdagen. De routine die men vroeger had is er dan ook een beetje uit. Om je op weg te helpen heb ik hier wat handige weetjes.

Zelf kan ik niet zonder vleesthermometer, hiermee meet ik de kerntemperatuur van het vlees tijdens de bereiding. Deze gebruik ik ook de rest van het jaar om te kijken of bijvoorbeeld ovenschotels van binnen goed heet zijn, ik hou dan meestal 65°- 70° aan.

Wat ook erg belangrijk is, is de oventemperatuur. Niet alle ovens verwarmen even gelijkmatig en daardoor kan je met bakken soms een wat minder mooi resultaat krijgen. Ook daar is een handig apparaatje voor, de oventhermometer. Zet die, als je iets klaarmaakt in de oven, gewoon is op verschillende plekken in de oven om te kijken of het klopt met wat de oven zelf aangeeft. Je weet dan voor de toekomst dat als jouw oven bijvoorbeeld 180° aangeeft, hij 160° is en dat je jouw oven dus wat hoger moet instellen. Als er zoveel verschil tussen de ingestelde temperatuur en de werkelijke temperatuur zit, kun je voortaan beter standaard de oventhermometer in je oven zetten en deze als leidraad gebruiken bij het bakken.

Tuin algemeen

Welke thermometer is handig?

Vleesthermometers heb je in soorten en maten. Hier zie je een divers assortiment. Het mooie van de digitale thermometer is, dat je hem ook kan gebruiken als oventhermometer en dat hij vaak ook een piepje geeft als het vlees op de juiste temperatuur is. Deze laat je over het algemeen in het vlees zitten en het klokje ligt dan op het aanrecht. Een andere optie is om een lange prikker, die in het vlees prikt, met een klokje er op.

Vleesthermometer, hoe werkt dat?

Houd het recept aan dat je gekozen hebt bij het vlees dat je wilt bereiden. Op 80% van de aangegeven bereidingstijd prik je de vleesthermometer in het dikste stuk van het vlees. Zorg hierbij dat je niet uitkomt op een stuk bot of vet, dit maakt het lezen van de temperatuur onnauwkeuriger.

Vlees bewaren met de feestdagen

Ik snap dat je koelkast niet van elastiek is en je vriezer ook niet, maar vlees is iets waarmee je zorgvuldig om moet gaan en dus altijd in de koelkast of vriezer moet bewaren. Ook moet de koelkast goed koud zijn afgesteld.

Andere producten kunnen eventueel wel bijvoorbeeld in de schuur worden bewaard als het buiten koud is. Zelf doe ik meestal groenten, fruit en alle sausjes zoals mosterd, ketchup en dergelijke naar de schuur. Ook producten zoals augurken en zilveruitjes kunnen prima een paar dagen in een koude schuur staan. Op deze manier kun je ruimte scheppen in je koelkast voor vlees en vleeswaren.

Welke temperatuur bij welk soort vlees?

Belangrijk om te weten is dat kip en gehaktproducten zoals hamburgers, worst en producten zoals slavinken altijd helemaal gaar moeten zijn. Laat je vlees altijd eerst op kamertemperatuur komen voordat je dit gaat braden. Doe je dit niet dan schrikt het vlees op het moment dat het in een hete pan beland, vezels trekken zich dan samen en het vlees wordt taai.

kerntemperatuur

Boerenfluitjes laat graag zien waar je eten vandaan komt en vind het belangrijk dat de boer dit zelf kan vertellen. Je weet dan dat het verhaal in de winkel echt van de boer komt. Van deze boer bijvoorbeeld!

 

 

 

kern temperatuur vlees en visboodschappenquiz 1 boerenfluitjesDit bericht bevat reclamelinks.

Geef een reactie