geit

Jonge dieren in de winter. Het is toch nog geen lente?

Voor Hart van Nederland was het nieuws, jonge geitjes in de winter geboren op een boerderij in Zoeterwoude. Grote verbazing! Ieder jaar weer heerst er, ergens in Nederland, weer deze grote verbazing. Het is ongeveer dezelfde verbazing die je zou moeten hebben als een kind in de winter wordt geboren.

 

We verbazen ons niet, als kinderen niet massaal in de lente worden geboren. Waarom bij dieren dan wel? Geen idee of mensenkinderen heel heel lang geleden alleen in de lente werden geboren zoals meeste vogels in de natuur. We staan inmiddels wat verder van de natuur en zetten ons eigen soort gewoon het hele jaar rond op de wereld. Na een draagtijd van ongeveer 40 weken verschijnt er weer een kind.

Geit werpt ook met sneeuw

Nee, echt mensen, die babygeit komt er uit als het tijd is, of het nu vriest of niet. De draagtijd van een geit is 5 maanden min 5 dagen.

De sneeuw is amper gesmolten, of de lente lijkt alweer te zijn begonnen. Hart van Nederland

Je kan er dus van uit gaan dat ongeveer 145 dagen geleden er een bok bij de geit is geweest of dat de geit geïnsemineerd is. Zoiets regelt de boer of boerin. Helemaal geen hocus-pocus dus.

Andere dieren

GeitBij andere dieren is dat trouwens ook zo. Ik heb de draagtijden even voor jullie opgezocht.

Varkens: die maanden, drie weken en drie dagen.

Koeien: gemiddeld negen maanden.

Schapen: vijf maanden min vijf dagen.

Nog even over kippen, die krijgen natuurlijk alleen kuikens als er een haan bij is geweest. De eieren die we eten zijn over het algemeen onbevrucht. Bij biologisch dynamische eieren, met Demeter keurmerk, lopen er wel hanen tussen de kippen. deze kunnen dus bevrucht zijn.

 

 

Deze blog bevat reclamelinkjes

Geef een reactie