Boerenfluitjes

Ester & Boerenfluitjes

Waarom Boerenfluitjes?

De macht van de boodschappentas.

Je raakt tegenwoordig bij het doen van je boodschappen al snel verstrikt in een wirwar van reclame, keurmerken en marketingtaal. Daar wil Boerenfluitjes verandering in brengen! Ik wil je helpen bij het maken van een keuze die bij je past op het moment dat je voor het schap staat, met heldere en onderbouwde informatie. Veel van de verhalen en kennis op deze website komen voort uit vragen die Boerenfluitjes of andere consumenten hadden. Heb je zelf ook een vraag stel ‘m dan gerust op mijn Facebookgroep of Twitter, dan gaan wij samen op zoek naar vaklieden die het antwoord voor je hebben.

 

Wie ben ik?

Ester

Ester Broug, bedenker van Boerenfluitjes

Mijn naam is Ester Broug, bedenker van Boerenfluitjes. Ik ben mijn hele leven al gek op de verhalen bij mijn eten. Mijn herinneringen van vroeger zijn vooral, geuren, verhalen en bijzondere momenten die iets te maken hebben met lokale producten. De geur die je ruikt bij het maken van kaas ken ik als eerste van een vakantie, als kind in Zwitserland en de geur van varkensbouillon voor de erwtensoep bij de slager waar ik als puber werkte… Daar word ik blij van.

Toen

Jarenlang heb ik met Robert van Aalst en mijn schoonouders een brood- en banketbakkerij in Gouda gehad. We woonde met z’n allen en de kinderen boven de bakkerij. De geuren blijven mij bij. Het hok waar ik mijn was droogde was in het voormalig kolenhok, boven de bakkerij. Dat werkte goed zolang de was de muur niet raakte. In de oliebollentijd en als er eierkoeken werden gebakken was het daar drogen van was een minder goed idee, dat ruik je. Ook ’s nachts trok de geur van gist door de achterkant van ons huis als de rijskasten aanstonden. Helaas de bakkerij is er niet meer. Wel blijven de heerlijke herinneringen.

Nu

Door een nieuwe liefde in mijn leven ben ik in ’t Westland terecht gekomen. Met grote verbazing hoor ik de verhalen over plekken rond mijn nieuwe huis waar vroeger warenhuizen stonden. Ik vraag mij dan dus af wat V&D, Hema en Bijenkorf daar te zoeken hadden. Ik weet nu dat warenhuizen, kassen zijn maar niet alle kassen warenhuizen. Na de regen ruikt het buiten als in een tuincentrum en bij verjaardagen krijg je oogst mee. Ik geniet!

Mijn motivatie

Toen we stopte met de bakkerij zei een klant; “wat jammer dat u er mee ophoudt, ik kocht hier iedere zaterdag mijn 2 croissantjes”. De rest van de week was onze winkel ook open, je weet wel zo’n bakker in dat straatje winkels, de bakker op de hoek. Als je wil dat bijzondere winkels bij jou in de buurt blijven of bijvoorbeeld boeren die werken zoals jij vindt dat het hoort, kan je ze bestaansrecht geven door hun producten te kopen. Ik heb het dan niet alleen over de 2 croissants op zaterdag maar ook het brood dat je iedere week in je boodschappenkar bij de supermarkt stopt.

Dat is de macht van jouw boodschappentas

 

Het ontstaan van de naam Boerenfluitjes.

Vanmiddag komt de pers!

De naam Boerenfluitjes is per toeval ontstaan. Ik ontdekte het platteland toen ik vrijwilligerswerk deed op een zorgboerderij in Gouda. Daar wonen en werken boerenzonen met een verstandelijke beperking. Jan is één van deze boeren. Door zijn beperking deed hij zijn werk wat rustiger aan: ‘op z’n Boerenfluitjes’.
Jan vertelde de mooiste verhalen over het boerenland, de seizoenen en zuivelbereiding. Soms snapten we elkaar niet. De volgende anekdote is daar een mooi voorbeeld van:
Jan is in zijn nopjes, hij verheugt zich op de komst van ‘de pers’. “Vanmiddag komt de pers!” zegt hij enthousiast als we elkaar spreken. “Oh ja?” zeg ik verbaasd, “dan mag je wel een net pak aantrekken!”
Jan en ik kijken elkaar niet-begrijpend aan. “Een net pak?”
“Ja, natuurlijk,” antwoord ik. “Die journalist zal wel een foto van je willen maken…”. Maar Jan had het niet over een journalist, hij had het over de balenpers.

De balenpers

De balenpers maakt van gras nette pakketten, oftewel balen hooi. Voor Jan een mooi moment, want dat betekent dat er geoogst wordt zodat er voer is voor de dieren. Natuurlijk was hij enthousiast over de komst van de pers!
Op Twitter ontdekte ik dat er nog veel meer boeren en tuinders zijn die hun verhaal doen over hun dagelijks leven en werk: het produceren van mijn eten! Ik stel mijn vragen rechtstreeks aan boeren en tuinders, vaak via social media, vaak ook in gesprekken op hun bedrijf. Honderden boeren en telers vertellen wat ze doen op het land, in de stallen en in de kassen. Ze zijn trots op hun werk en hun bedrijven. Vragen beantwoorden ze graag.
Omdat ik de eerste verhalen hoorde bij Jan en via hem voor het eerst leerde over het Nederlandse platteland en mijn eten, is de naam Boerenfluitjes ontstaan. Per toeval misschien, maar eigenlijk heel logisch.

%d bloggers liken dit: