Ester & Boerenfluitjes

Ester Broug, bedenker van BoerenfluitjesBoerenfluitjes brengt transparantie over de herkomst van jouw boodschappen. Want pas als je weet wat het verhaal is achter bijvoorbeeld de bloemkool of het lapje vlees in de schappen van de winkel is, kan je de keuze maken die echt bij jou past. Dit vind ik, Ester Broug, bedenker van Boerenfluitjes, belangrijk. Of dat nu te maken heeft met jouw gezondheid, idealen óf overtuigingen.

Ester & Boerenfluitjes

Nou ja, eigenlijk moet het zijn: Ester = Boerenfluitjes. Ik ben dit initiatief gestart omdat ik het belangrijk vind dat jij je eigen keuzes maakt op het gebied van levensmiddelen. Ik vermoei je niet met mijn mening, vertel je niet wat volgens mij beter is en beïnvloed je niet tot het maken van een bepaalde keuze. Nee, ik verzamel alleen zoveel mogelijk informatie, zodat jij zelf de keuze kan maken waar jij je goed bij voelt.

Leer mij een beetje kennen via deze postcast

Boerenfluitjes' eerste podcast

 

Kennis is macht

Je moet dus over de juiste kennis beschikken, voordat je doordacht kan kiezen. Maar waar haal je die kennis vandaan? Actiegroepen richten zich vaak op één ideaal, bijvoorbeeld een beter milieu, maar houden geen rekening met de inkomsten van de producent of de prijs van het product. Ook leggen sommige productgroepen de focus op maar één aspect, zoals vegetarische alternatieven, maar de ingrediënten horen dan weer niet thuis in een dieet gebaseerd op natuurlijke voedingsmiddelen. Zo wordt er nog wel eens een vertekend beeld naar buiten gebracht.

Wat is eerlijk?

Wat is dan wél eerlijke informatie? Dat ligt volgens Boerenfluitjes in de herkomst van een product. Daarom geef ik Nederlandse producenten, van boeren tot vissers en van imkers tot kwekers, een platform om zichzelf, hun producten en het verhaal erachter te presenteren. Zij vertellen er meteen bij waar hun producten worden verkocht, zodat je weet waar je moet zijn. Want als jij enthousiast wordt van de missie, werkwijze of kwaliteit van een bepaald product, geeft het kopen van dat product bestaansrecht aan de producent.

 

OP Z'N BOERENFLUITJES
Maar… waar komt eigenlijk deze naam vandaan? Op zorgboerderij Ouders Vrucht in Gouda heb ik jaren geleden vrijwilligerswerk op het platteland uitgevoerd. Jan was een van de boerenzonen met een verstandelijke beperking die daar woont en werkt. Door zijn beperking deed Jan het altijd wat rustiger aan… op z’n boerenfluitjes dus! Hij inspireerde mij elke keer weer met zijn mooie verhalen over het boerenland, de seizoenen en zuivelbereiding. De naam van dit initiatief is dus eigenlijk een ode aan Jan én zijn passie voor het produceren van eten.

 

Lezingen