Druiven in Den Hoorn

Druiven kweken bij Nieuw Tuinzight in Den Hoorn

Druiven, perziken, nectarines en abrikozen

Op bezoek bij Hilde en Arnold Jansen van Druivenkwekerij Nieuw Tuinzight, een biologisch-dynamische druivenkwekerij in Den Hoorn. Als ik aan kom lopen zie ik de kassen en bedenk me dat het pittig warm zal zijn. Buiten is het al een graad of 30. Ik word ontvangen door Hilde. Zowel Arnold als Hilde stammen af van een geslacht van druiventelers. Ze hebben in hun kas 14 serre’s en in totaal 1500 bomen met druiven. Ook is er een klein gedeelte van de kas waar perziken, nectarines en abrikozen groeien. Ik had de laatste abrikoos. Zo, vers van de boom. Dat is zo heerlijk!

Tijdens de lunch leggen Arnold en Hilde uit waarom ze biologisch dynamisch werken en dat ze op deze manier een zo natuurlijk mogelijk product willen kweken. De oogsttijd is maar een korte periode en daar moet je van genieten. Oogst opslaan voor later en het bijvoorbeeld met de Kerst verkopen past niet bij hun werkwijze. Door te kiezen voor vroege en late tafeldruif rassen, zeven in totaal, is er een langere oogst periode die eind augustus begint.

Druiven bij kwekerij Nieuw Tuinzight 6
Druiven bij kwekerij Nieuw Tuinzight 5
Druiven bij kwekerij Nieuw Tuinzight 4
Druiven bij kwekerij Nieuw Tuinzight 3
Druiven bij kwekerij Nieuw Tuinzight 2
Druiven bij kwekerij Nieuw Tuinzight 1

 

Tafeldruiven, veel handwerk

Ze maken van hun druiven sap maar tafeldruiven zijn andere rassen dan wijndruiven. Een ander groot verschil tussen wijndruiven en tafeldruiven is dat tafeldruiven gekrent moeten worden. Krenten is het er uit halen van de te kleine druifjes zodat de grote de kans krijgen goed door te groeien. Dit gebeurt met een schaartje omdat op de druiven van nature een mooie witte waas zit en dit word door handen beschadigd, dit is heel arbeidsintensief. Druivenstammen kunnen heel oud worden.

In een wat lager model oude kas met witkalk aan de buitenkant stonden stammen van 30 jaar oud waar mooie druiven aan hingen van het ras Gros Maroc.

Op het erf stonden ook allerlei fruitbomen en -struiken zoals, tonneboer( pruim van een oud ras), Japanse wijnbes, vijgen en diverse soorten peren en appels. Ik keek mijn ogen uit. Eind augustus begint de oogst, ik zou maar eens gaan kijken, zeer de moeite waard!

Westlandse tafeldruif, erkend streekproduct

De teelt van tafeldruiven vormt de bakermat van de tuinbouw in het Westland. De druiven staan bekend om hun mooie grote bessen en hun rijke en sappige zoetheid. Ze worden geteeld in speciale druivenkassen, omdat ze zeer vatbaar zijn voor schimmels en meeldauw. Westlandse tafeldruiven hebben een uniek productieproces. Lees meer ...

 

Oogst open dagen 2019

druiven

Augustus 2013

Geef een reactie