Met twee maten meten

Flevo-Rund bij boer of boswachter … met twee maten meten?

Afgelopen winter zijn ruim 1600 grote grazers, te weten herten, paarden en runderen gestorven in de Oostvaardersplassen, eigendom van Staatsbosbeheer. Dat is één op de drie, waarbij het merendeel is afgeschoten omdat ze te zwak was. De oorzaak was dat er te weinig voer was voor de grote dieren door de 35.000 ganzen die neerstreken in het gebied.

Afgelopen voorjaar zijn bijna 400 varkens dood gevonden op een boerderij in Gelderland door de NVWA. Tien maanden geleden hadden ze voor het laatst voer en verzorging gehad. Kort daarna zijn ze overleden. De boer moet voor de rechter verschijnen.

De overheid heeft ook regels over dierenwelzijn. Dit zijn volgens mij de normen die we in Nederland met elkaar hebben afgesproken t.a.v. dierenwelzijn. “Niemand mag een dier mishandelen. Niet alleen lichamelijk geweld tegen dieren is mishandeling, maar ook uithongering of verwaarlozing.”

Wat ik dan niet snap, ondanks de uitleg van Staatsbosbeheer, waar de NVWA mij op wees, is dat het zo veel uit maakt of je boer of boswachter bent. Hoe ver liggen deze beroepen dan wel niet uit elkaar? Ik kan er met mijn pet niet bij.

Stel je hebt een boerderij met runderen in de wei, aan het einde van de wei is het hek van de Oostvaardersplassen. De boer ziet de magere grazers zoeken naar voer tot ze er bij neervallen. Je kunt het als boer niet bolwerken wegens de lage prijzen die je krijgt voor je vee of de melk. Het voer wordt te duur en je gaat kopje onder. Je wou zo graag dat het wel lukte, je oefende je vak al jaren met liefde uit. Het is op. En dan?

Je bent een beheerder van een natuurgebied en door natuurlijke redenen, namelijk ganzen, is er minder eten voor de grotere dieren. De grote grazers verhongeren, dus schieten we ze af. Die ganzen komen vaker, de winter is wel eens strenger. De heckrunderen, konikpaarden en edelherten kunnen zelf helaas niet naar betere oorden trekken om op zoek te gaan naar voedsel.

De boer krijgt te maken met de wetgever als hij niet goed op zijn dieren past. De boswachter krijgt te maken met een filmploeg als hij de dieren op kale vlaktes laat zoeken naar eten dat er niet is. De film wordt gemaakt, De Nieuwe Wildernis. We hebben hoge eisen in Nederland over dierenwelzijn. De lat voor onze veehouders in Nederland ligt hoog. Er voor willen betalen is wat anders maar een mening hebben we er wel over.

Ik vind het dubbel en niet kloppen. Wordt er met twee maten gemeten?

 

Geef een reactie