Streekproducten uit Nederland, geef ze cadeau

Lekker & lokaal

Ga jij dit jaar in Nederland op vakantie? Ben jij zo iemand die op zoek gaat naar lokale streekproducten, ik wel. Sap, kaasjes en lekkers voor op brood zorgen ervoor dat ik nog maanden na mijn vakantie kan genieten van een vakantiesfeer.

 

Vakantie tip, koop lekkers lokaal
Streekproducten, geef ze cadeau.

 

Mand met streekproducten, zo maak je het zelf.

Waar moet je op letten bij streekproducten?

Waar koop je lokale producten?

Wat is een erkend streekproduct?

Deel jouw tips of foto van jouw cadeaupakket op Instagram. 

Streekproducten, geef ze cadeau.

Past er iemand op jouw plantjes tijdens je vakantie, doet iemand de post of zitten er verjaardagen aan te komen? Daar past als bedankje of cadeau lokaal lekkers bij. Denk daaraan als je in een winkeltje met jammetjes, sapjes of wijn staat. Koop leuke extra’s voor thuis en om weg te geven.

Mand met streekproducten, zo maak je het zelf.

Cadeaulabel voor mand met streekproducten

Voor het maken van cadeaupakketjes hou ik er zelf van om eerst te kijken wat ik nog in huis heb. Dan vind je vaak de leukste materialen. Denk dan bijvoorbeeld aan een mandje, een papieren cadeautas of die grote glazen vaas die al jaren op zolder staat. Met doorzichtige folie en een kaasplank is ook een mooi pakket te maken. Voeg als persoonlijke attentie een kaart of cadeaulabel toe zoals op de foto en schrijf de adresjes op waar je het gekocht hebt. Zo breng je andere mensen weer op ideeën. Probeer bijvoorbeeld de demo van de Limburg label via deze link. 

Waar moet je op letten bij streekproducten?

Je bent op zoek naar unieke producten uit de streek en verwacht dat ze een binding hebben met de regio. Doordat ze steeds populairder worden is het niet altijd duidelijk wat een echt streekproduct is. Deze lokale lekkernijen worden grotendeels gemaakt van regionale grondstoffen of volgens lokaal recept. Door het productieproces kan het soms nodig zijn om met de lokale ingrediënten uit te wijken naar een productielocatie buiten de streek. Als het goed is kan de verkoper je dat uitleggen. Het is dan aan jou om te kiezen of je daar oké mee bent. Niet alle lokale producten hebben dezelfde binding met een regio. Waar ik zelf op let zijn de volgende punten: 

 • Komen de ingrediënten uit de regio waar het wordt verkocht?
 • Is de receptuur iets wat echt bij de streek hoort?
 • Is het in de regio gemaakt?
 • Staat erop wie het gemaakt heeft? (Dus geen verpakkingsbedrijf of groothandel.)
 • Kloppen de ingrediënten met wat er in de regio te vinden is? (Ik zal hier onder uitleggen wat ik bedoel.) 

Als levensmiddelen worden gepresenteerd als streekproduct, maar hoofdzakelijk bestaan uit ingrediënten die niet in de regio voorkomen, zie ik dat niet als streekproduct. Dit zegt natuurlijk niets over de smaak, het is alleen geen regio gebonden specialiteit.

Voorbeelden die ik ben tegengekomen:

 • Citroenlimonadesiroop (Waar groeien die lokale citroenen?)
 • Zeezout (Uit de Noordzee?)
 • Olijfolie (Ja, Nederland wordt steeds warmer, waar zit die boer?)
 • Drop (Nostalgisch en toeristisch, maar een streekproduct?)
 • Chocolade bloemen (Lekker en toeristisch, maar een streekproduct?)
 • Bosbessenthee in een streek waar geen bosbessen groeien.

Waar koop je lokale producten?

Iedere regio heeft zijn eigen specialiteiten. Lokale boeren en ambachtelijke vaklieden maken tegenwoordig een breed assortiment aan lokale streekproducten. Dit kan de bakker op de hoek zijn, de bierbrouwer langs de fietsroute of een boer met heerlijke boerenkaas. Ga eens op zoek naar leuke speciaalzaken of boerderijwinkels, je vindt er unieke producten die je buiten de regio niet kan kopen. Om je op weg te helpen, heb ik van iedere provincie een toepasselijk linkje toegevoegd.

DrentheFlevolandFrieslandGelderlandGroningenLimburgNoord-BrabantNoord-HollandOverijsselUtrechtZeelandZuid-Holland.

Wat is een erkend streekproduct?

In Nederland hebben we producten met het keurmerk Erkend Streekproduct. Dit keurmerk wordt beheerd door Stichting Streekeigen Producten Nederland.

Het ‘Erkend Streekproduct’ is een onafhankelijk keurmerk voor streekproducten die op een maatschappelijk verantwoorde manier worden geproduceerd, met toegevoegde waarde voor de streek en het streekeigen cultuurlandschap.  

Binnen Europa kennen we ook de erkende landbouwproducten en levensmiddelen. Denk hierbij aan Hollandse maatjesharing, Boerenkaas, Boeren Leidse met sleutels, Opperdoezer Ronde en basterdsuiker. 

Deel jouw tips of foto van jouw cadeaupakket op Instagram.

Heb je een mooi cadeaupakket met Nederlandse streekproducten gemaakt? Deel jouw foto dan op Instagram met de hashtags #streekproducten en de #provincie. Zo maken we steeds meer mensen enthousiast voor lokale producten.

Streekproducten uit Nederland, zo geef je ze cadeau


Ouder bericht


Laat een reactie achter

Opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd