Bijzondere aubergines, op bezoek bij Peet Janssen

Verstop tussen andere kassen kom ik aan bij de aubergineteler Peet Janssen. Hij kweekt de bekende paarse maar ook graffiti, witte, de rond gevlamde aubergines genaamd Fiamma en ronde mini witte en paarse aubergines. Ik heb eerlijk gezegd nog nooit een aubergine aan een plant gezien dus het is voor mij één grote verrassing. In het gesprek dat we hebben voor we de kas in gaan verteld Peet hoe zijn bijzondere auberginerassen voor 98% worden geëxporteerd.

Waarom hebben wij dat nou niet?

Het is zo’n groentesoort waarvan je op vakantie denkt waarom hebben wij dat nou niet. We hebben het dus wel, maar moeten het leren eten! Peet heeft 28.000 planten en hij kan oogsten tot november. Daarna gaat de hele kas leeg, wordt schoongemaakt en begint hij weer opnieuw met kleine plantjes die door een kweker worden opgekweekt uit zaad dat hij heeft uitgezocht.
[new_royalslider id="3"]

 

Hierbij een recept met aubergines van de teler.

Graffitti-Auberginepurree met koriander
Voorgerecht voor 4 personen

2 graffiti of witte aubergines
2 teentjes knoflook
1/2 theelepel djinten
1 eetlepel geroosterde sesamzaadjes
100 ml extra vierge olijfolie
1 zakje verse koriander,fijngehakt
4 shoarmabroodjes
staafmixer of keukenmachine
Oven voorverwarmen op 175 graden.

Met vork aubergines rondom inprikken en op bakplaat leggen.

In midden van de oven de aubergines 30-40 minuten roosteren tot de schil bruin begint te worden, af en toe de aubergines omdraaien.

Aubergines iets laten afkoelen en in de lengte halveren.

Met een lepel het vruchtvlees eruit scheppen en in een maatbeker doen. Knoflook erboven uitpersen, komijn en geroosterde sesamzaad toevoegen.

Alles met de staafmixer pureren en al mengend de olijfolie in een dun straaltje erbij schenken tot een romige puree ontstaat.

Koriander naar eigen smaak toevoegen en op smaak maken met zout en peper.

Shoarmabroodjes roosteren, in vier puntjes snijden en serveren met de auberginepuree.

Ook lekker met geroosterd donker brood en rauwe ham bij de lunch!

Augustus 2013

Geef een reactie