Hoorntje boerenijs

25 IJsboerderijen en boerenijs van koe, waterbuffel en meer

Steeds meer boeren kiezen ervoor om hun producten zelf te verkopen of te verwerken in plaats van die aan melkfabrieken te leveren. De boer die kaas, fruit of groente verkoopt vanaf zijn eigen erf kennen we al. Boerenijs is een nieuwe in dit rijtje. Het meest bekend is natuurlijk boerenijs van koeienmelk, toch hebben we in Nederland tegenwoordig ook schapenijs, geitenijs en zelfs waterbuffelijs

Boerenijs, waarom kiest een boer daar voor?

Boeren kiezen er tegenwoordig vaker voor om minder afhankelijk te zijn van melkfabrieken en de vaak lage melkprijs. Ook zijn ze op zoek naar meer contact met de consument. Het zelf maken en/of verkopen van een eigen product is dan een eerste stap. Producten zoals karnemelk of yoghurt, die we vaker zien bij de boer, zijn dagproducten en moeten vlot verkocht worden. IJs daarentegen kan enige tijd bewaard worden en is om die reden ook makkelijker te verhandelen aan horeca of aan andere boerderijwinkels.

Mag een boer zomaar ijs maken?

Voor het maken van ijs moet je goed op de hoogte zijn van de wetten en regels die er zijn ten aanzien van hygiëne en voedselbereiding. Voor de bereiding van ijs worden er ook eisen aan de werkruimte gesteld op gebied van hygiëne, koeling en machines. Deze eisen zijn hetzelfde voor iedereen die zelf professioneel ijs wil bereiden. Voor mensen met dit soort ambities is er ook een opleiding tot ijsbereider waarin alle regels maar vooral ook de kneepjes van het vak worden uitgelegd.

Gebruikt een boer rauwe melk of rauwe eieren in zijn ijs?

Net als ieder ander moet ook de boer zich houden aan de Nederlandse Warenwet. Die schrijft voor dat melk en eieren in ijs altijd gepasteuriseerd moet zijn. Lees hier de aanvullende informatie van het Voedingscentrum over het eten van ijs als je zwanger bent bijvoorbeeld.

Mag een ijssalon boerenijs maken?

Boerenijs is geen beschermde naam zoals bijvoorbeeld boerenkaas. IJssalons die boerenijs verkopen, werken als het goed is samen met een boerderij. De boer levert de melk aan de ijssalon en samen spreken ze af welke smaken er gemaakt worden en hoe dit wordt uitgelegd naar de klant. Voor de boer is dit een oplossing als hij niet van plan is ijsbereider te worden.

Boerenijs bij jou in de buurt

Hier vind je een kaartje met vijfentwintig locaties voor boerenijs waarvan ik weet dat ze dit jaar open zijn.

.

 

Boerin aan het woord

Cynthia Lekkerkerker van IJsboerderij de Morgen

Enkele maanden geleden kwam ik Cynthia tegen op de Oogstmarkt van het provinciehuis in Den Haag. Ze stond daar met haar boerenijs-trailer van IJsboerderij De Morgen. Zij maakte ijs van melk van haar eigen koeien en verkoop dit via haar eigen grote en kleine ijskarren. In haar directe omgeving verkoopt ze het ijs via een aantal supermarkten, restaurants en een snackbar.

Waarom ben je boerenijs gaan maken?

Ik werkte eerst buiten het bedrijf in de zorg, toen de kleine geboren werd het lastig om dit te combineren. We zijn toen op zoek gegaan naar iets dat ik thuis zou kunnen doen en zo zijn we op het idee van boerenijs gekomen.

Hoe hebben je dat aangepakt?

Een bijkeuken die toch al helemaal betegeld was hebben we zodanig veranderd dat hij voldoet aan de wetgeving. We hebben tweedehands ijsmachines gekocht en ik ben de opleiding tot ijsbereider gaan volgen en heb dit afgesloten met een mooi diploma. Toen dat allemaal op orde was hebben onze locatie en de machines laten keuren door COKZ, dit is verplicht.

Verwerk je al de melk tot ijs?

Nee, dat gaat nog niet lukken. We hebben 140 koeien en om je een idee te geven hoeveel degenen ijs gaat: afgelopen week heb ik 200 l melk verwerkt in ijs. Dat is ongeveer wat vijf koeien samen op een dag aan melk geven. De rest van de melk gaat naar de fabriek.

Maak je het hele jaar rond ijs?

Jazeker! Bij feesten en partijen wil men ijs, in de restaurants, supermarkten en snackbars gaan gevraagd naar onze ijs gewoon door. In de weken voor Kerst zijn we druk bezig met het maken van ijstaarten, dat doe ik ook zelf.

Tot slot, welke smaken lopen nu het allerbeste?

Vanille-ijs loopt op alle locaties het beste, op de tweede plaats komt aardbeienijs. Ik merk dat er veel verschil zit tussen welke soorten eisen wel of niet lopen op verschillende soorten feesten. Sta ik met mijn ijskar op de Trekkertrek dan verkopen vanille, aardbeien of stracciatella het beste. Sta ik in de stad op een braderie dan lopen hele andere smaken zoals appeltaartijs. IJsbereiden is een mooi vak dat past bij ons werk op de boerderij.

Zelf ijs maken?

Mis je een boerenijs verkooppunt op de grote kaart laat het me hier weten.

Ben jij zo’n boer of boerin die zelf ijs maakt en wil je op mijn site adverteren? Stuur dan even een mailtje met je vraag en telefoonnummer. Ik neem contact met je op.

Deze blog bevat reclamelinks.

 

 

Geef een reactie