Binnen in de molen. Molens in Nederland, regio Zuid-Holland, Noord-Holland, en Zeeland.

15 Molens die graan malen in West Nederland

Er zijn molens in  West Nederland die alleen meel verkopen en er zijn er die ook echt zelf malen. Meestal hebben deze molens een winkel en soms kan je ook een rondleiding krijgen van de molenaar. Dit is erg de moeite waard. Ik had in het verleden een brood- en banketbakkerij in Gouda en we gebruikten onder andere meel van korenmolen "De Roode Leeuw" in Gouda.

Molen de Hoop, Rozenburg Nederland

Voormalige graanmolen "De Hoop" in Rozenburg.

Molenaars en Unesco

In 2017 werd het ambacht van molenaar op de lijst Immaterieel Erfgoed van Unesco gezet. Immaterieel erfgoed gaat niet zozeer over producten of gebouwen maar juist over tradities, gebruiken, ambachten en rituelen die belangrijk zijn om te behouden en die bij een bepaalde regio of land horen.

Sinds de negentiende eeuw is het aantal werkende molens snel gedaald. Het aantal molenaars liep terug en het vak dreigde uit te sterven. Veel kennis ging hierdoor verloren. Momenteel zijn er ongeveer vijftig beroepsmolenaars en honderden vrijwilligers. We hebben in Nederland zowel wind- als watermolens. Vele van deze molens zijn helemaal afhankelijk van de inzet van vrijwilligers. Ook molenaar worden? Lees hier meer ...

Molens in Noord- en Zuid-Holland en Zeeland

Ik heb de molens in deze blog ook op de kaart geplaatst.

Molens in Nederland, regio Zuid-Holland, Noord-Holland, en Zeeland

Molen de Drie Lelies, een korenmolen te Maasland.

Molens in Zeeland

Molens in Zuid-Holland

Molens in Noord-Holland

Landelijke Molendag

Jaarlijks is er ook een Molendag, het tweede weekend van mei. Er zijn dat weekend ruim 950 molens open voor het publiek. Meer informatie vind je op deze site.

Heb je zelf nog een tip, deel deze dan via de button.

Deel hier je tip Deel hier je tip

 

 

Deze blog bevat reclamelinkjes.

 

Geef een reactie