oogst courgettes bij artikel over biologische initiatieven

Biologisch telen, 11 maanden per jaar

Er zijn veel tips voor innovaties en initiatieven ingeleverd op mijn site. Vooral blijven doen! Helaas blijkt een groot aantal zich niet te houden aan regels die we hier in Nederland met elkaar hebben afgesproken over het werken op biologische wijze. Iedereen moet zijn eigen keuzes maken en voor sommige mensen is dat biologisch. Helemaal prima! Je moet dan wel zeker weten dat die keuze ook klopt en daar zijn de regels voor. Als je zelf eten maakt en dit uitdeelt zijn er niet zo veel regels. Maak je echter eten voor andere mensen en verkoop je dit, dan zijn er regels.  Dit is een voorbeeld van wat niet mag:

Onze teeltwijze is biologisch, maar omdat we zo klein zijn is een EKO keurmerk van SKAL voor ons te kostbaar.

Bionext

“Nee dat mag niet. Je kunt niet je bedrijf biologisch noemen en dan niet door SKAL gecertificeerd zijn.”Bionext

Een biologische Boerenfluitjes ervaring

Een tijd geleden werd ik door een teler die mij volgde op twitter uitgenodigd om langs te komen in zijn kas. Hij teelde samen met consumenten allerlei gewassen in een oude kas en verkocht deze producten in een verkoopstand bij de kas en bij een stalletje voor zijn huis.

Op een zonnige zomerdag was ik in de buurt van de teler en ging bij hem langs. Ik trof een grote verkoopstand vol groente aan met een bord “Biologisch fruit en groente hier te koop!”. Ik kreeg koffie, we pakten twee oude stoelen en gingen bij het winkeltje zitten. Fietsers reden langs, zochten hun groente uit en maakten een praatje over het feit dat deze groente biologisch was voor zo’n mooie prijs. Ook vertelde een paar van de fietsers dat ze het zo jammer vonden dat anderen in de regio er niet voor kozen biologisch te telen. Na de koffie gingen we naar de kas en kreeg ik een rondleiding.

De opgeruimde bio-kas

Wat mij meteen opviel was dat tussen de paden met gewassen zo weinig onkruid stond. Ik kom vaker in biologische kassen en daar staat over het algemeen aardig wat onkruid tussen de gewassen omdat dit met schoffel en met de hand moet worden verwijderd. Ik vroeg hoe hij dat zo voor elkaar kreeg. Hij vertelde dat ze het onkruid uiteraard niet wegspoten want ze werkten biologisch en dan mag dat niet. Ook werkten ze met biologisch zaad en pootgoed. Maar hoe doe je dat dan wel, vroeg ik. Hij vertelde dat hij de grond goed voorbereidde voor er gezaaid of geplant werd. “Als de kas helemaal leeg is, dus zonder gewassen ga ik er met de spuit doorheen, dat doe ik zelf want daar heb ik verstand van. Mijn hulptroepen zijn er dan nog niet, die komen na een tijdje zaaien en planten.

Part-time biologisch

Ik stelde dat hij dus 11 maanden per jaar biologisch werkt en de groente biologisch noemt. "Klopt dat wel?" vroeg ik hem. Hij zag het probleem niet. “Door op deze manier te werken komt de oogst niet in contact met het gif en hoe gaan ze dat nou controleren”. Een biologisch keurmerk ging hij niet aanvragen want dat was te duur en zo kan het ook vond hij. De helpers vinden het planten, zaaien en oogsten leuk maar haken vaak af bij het schoffelen en wieden. In de zomervakantie, als de oogst het grootst heb ik alle handjes nodig voor het oogsten. Veel onkruid is dan erg onhandig.

Wat mag wel

biologisch bio keurmerk ekoVoeding mag alleen biologisch heten als het een biologisch keurmerk heeft en een uniek Skal-nummer van de producent.

Verwijzen naar biologisch mag ook alleen als je een Skal-nummer hebt. Je moet bijvoorbeeld kunnen laten zien dat je genoeg biologische ingrediënten hebt ingekocht om je producten met bio ingrediënten te maken en dat het niet stiekem hebt aangevuld met reguliere producten. Dus bij 25 kilo boterkoek met een verwijzing naar biologische boter op het etiket moet je ook een bon hebben van de juiste hoeveelheid boter voor deze partij boterkoek. Een bon van slecht 250 gram biologische boter zou niet volstaan. Daar zijn die controles voor. De regels voor biologisch zijn streng, een keurmerk kost geld. De producent moet namelijk de controles op zijn bedrijf zelf betalen. Dit zijn administratieve controles maar bijvoorbeeld ook grondmonsters bij teelt. De bovenstaande teler zou bij controle zeer waarschijnlijk door de mand vallen.

 

Lees meer over biologisch ...

2 reacties op "Biologisch telen, 11 maanden per jaar"

  1. Bedankt voor het uittesten van mijn site op reactie-gebied en je leuke respons. Met vriendelijke groeten, Ester van Boerenfluitjes.

  2. Ester, hoe denk je over iemand die midden in de nacht met 160 km per uur over de snelweg rijdt? Er is dan bijna niemand op de weg en het risico van te hard rijden is veel en veel minder. En hoe denkt de politie en het rechtssysteem over deze overtreding als de betrapte hardrijder zijn logische argumenten naar voren brengt? Argumenten die wel logisch zijn maar waar over niet iedereen een eensluidende mening heeft.

Geef een reactie